Neohodnoceno

Tažin / Tajine 30 cm

Tažin je prostě delikatesa. Ať už v něm uvaříte maso, kuře anebo jenom zeleninu, nebudete mít dost. Vynikající jsou i sardinkové kuličky anebo hovězí s rajčatovou omáčkou a vejci. Mňam. Příprava je jednoduchá, všechno co máte rádi nakrájíte a naskládáte dovnitř. Zavřete a necháte na mírném stupni vařit. No a pak si nacpete břicho a budete si olizovat prsty.

Tažin funguje na principu pomalého vaření a je možné používat na plynovém i elektrickém vařiči. Případně nad žhavými uhlíky nebo v troubě

Ruční výroba, včetně malované ozdoby. 

Skladem
Kód: 744
1 150 Kč
Kategorie: Tajine / Tažin

CO JE TO TAŽIN?

Tažin je název současně pro „hrnec“ i jídlo, které se v něm uvaří. Poznáte jej podle charakteristického kuželovitého tvaru poklice, která zakrývá hlubší talíř se všemi ingrediencemi. Je vyroben z keramické hlíny a následně vypálen. V tažinu můžete uvařit téměř cokoliv od masa, přes ryby až po zeleninu a třeba i pokrmy se sušeným ovocem. Vašim chutím a fantazii se meze nekladou. Snadno v něm připravíte jednoduchá každodenní jídla, ale i slavnostní oběd pro rodinu a hosty.

PROČ JEJ POUŽÍVAT?

Tažin je v podstatě pomalu vařený pokrm, který se díky tvaru nádoby jemně dusí v páře. Kuželovitý tvar víka byl navržen tak, aby umožňoval vaření bez vody, čímž se udrží všechny chutě jídla. Pára z jídla kondenzuje na vnitřní straně poklice a pak padá zpět. Výsledek je neuvěřitelný: obzvláště jemné a chutné jídlo, navíc s typickou zemitou příchutí. Takového výsledku v běžném nebo tlakovém hrnci nedokážete.

Díky tomu jde o zdravý způsob vaření. Složení pokrmu je navíc velmi rozmanité a výživově bohaté, jelikož se společně vaří maso a zelenina nebo luštěniny na základu z olivového oleje. Živiny a chuť jsou zachovány také ve šťávě, do které se namáčí chléb a slouží tak místo lžíce nebo vidličky. Tradicí je celozrnný, doma pečený chleba. Maso a luštěniny jsou zdrojem bílkovin. Celkově tak  tažin představuje velmi vyvážené jídlo.

Tažin tak představuje rčení: „Spojení příjemného s užitečným.“ Je to také ukázka tisíciletého marockého gastronomického génia. Jezte dobře, bavte se a buďte zdraví!

JAK JEJ POUŽÍVAT?

Tradičně se tažin vaří na žhavých uhlících. Ale je možné jej používat i na jiných vařičích jako je plynový sporák, sklokeramická deska, elektrický vařič i v troubě. Je ale potřeba dodržovat princip pomalého vaření na nízkém stupni/plameni. Tak je možné předejít prasknutí spodní části hrnce.

Při pohledu zvenčí končí poklice v dutém kuželu. Tento otvor lze použít k položení lžíce anebo postavení poklice vzhůru nohama.

Při koupi tažinu je třeba si dát pozor, aby nebyl pouze dekorační nebo servírovací. Ty jsou obvykle celé zdoběně glazované, včetně spodní části. Varné tažiny jsou typické svou přírodní hnědou barvou keramické hlíny a jen výjímečně jsou bez chybičky, protože jde o ruční řemeslnou výrobu.

Před prvním použitím tažinu je třeba obě jeho části zcela ponořit do vody. Můžete napustit dřez a tam jej nechat po dobu 24 hodin. Následně nechte tažin vyschnout, ideálně dalších 24h. Tím se ochrání před případným prasknutím. Pak se můžete pustit do vaření svého prvního tažinu.

Při vaření můžete postupovat jako obvykle: Do spodní nádoby nalijete olivový olej, na něm osmahnete cibuli a maso. Přidáte koření a zeleninu podle receptu nebo své volby. Vše naskládáte dovnitř a přiklopíte. Můžete přidat jen trochu vody, ale většinou není třeba. Ztlumíte stupeň a necháte vařit. Jak dlouho záleží na receptu: kuře hodinu až dvě, jehněčí a hovězí maso dvě až tři hodiny. Je dobré tažin moc neotevírat, aby neodcházela pára. Když jsou maso i zelenina měkké a šťáva hustší, máte hotovo.

Tradičně se tažin podává a jí přímo ze spodní nádoby. Ručně se kousky chleba namáčí do omáčky a odebírá zelenina a maso. Je to praktické i estetické. Dobrou chuť.

Tipy při vaření v tažinu:

  • Teplotu vždy přidávejte a snižujte postupně, používejte co nejnižší stupeň.
  • Vyvarujte se prudkým změnám teplot - nepokládejte teplý tažin na studenou pracovní plochu, do lednice, mrazáku apod.
  • Je vhodné používat tzv. rozptylovače tepla, aby se zabránilo prasknutí
  • V troubě pečte nejlépe na 165°C, maximálně však 220°C
  • Nepoužívejte tažin nad otevřeným ohněm
  • Pokud z tažinu vytéká šťáva, vložte mezi obě části vydličku nebo lžičku, čímž vytvoříte několikamilimetrový prostor, kterým bude unikat přebytečná pára

 

Materiál: glazovaná keramika

Barva: oranžovo-hnědá barva hlíny, žlutá malovaná dkorace

Průměr: 30 cm