AMLOU – Zdravá „nutella“ z Maroka, kterou si můžete dát bez výčitek

Amlou mandlova pasta

Co je to Amlou?

Amlou, čteno amlů je mandlová pasta. Skládá se pouze ze tří zdravých ingrediencí: mandle, arganový olej a med. Někdo ji označuje jako marocká nebo berberská „nutella“, ale pravdou je, že se s ní nedá srovnávat. Amlou je mnohem mnohem lepší a hlavně zdravá oříšková pomazánka. Nejsou v ní žádné konzervanty ani barviva, cukr a další podobné šmakulády. Je to čistě přírodní delikatesa, kterou si můžete dopřávat bez výčitek.

Jak se vyrábí?

Základem jsou pražené mandle, které se rozemelou společně s arganovým olejem v mlýnku. Tradičně se používá kamenný,  kterým se otáčí ručně. Dokáže mandle opravdu dobře rozemlít a dokonale propojit s olejem a docílit tak úžasné jemnosti a vynikající chuti. Takové amlou se může označit jako „light“, není totiž slazené medem. Je alternativou pro ty, kteří upřednostňují tuto pochoutku jen s lehkou nasládlou chutí mandlí.  Klasické amlou je s medem, obvykle z květů pomerančovníků.  

Proč a jak si jej dát?

Amlou je výživné a proto je nejlepší si jej dát ke snídani. V Maroku se obvykle podává s chlebem nebo různými marockými plackami a palačinkami (baghrir, m’semmen, harša apod.). Ale fantazii a chuti se meze nekladou, takže si jej můžete přidat třeba do bílého jogurtu, na vánočku anebo si jej vychutnat samotné na lžičce. Amlou oceníte hlavně jako zdroj zdravé přírodní energie (na celé dopoledne... minimálně).  A hlavně je opravdu výborné. Kdo neochutnal, nepochopí. Kdo uchutnal, tak neodolá.

Dobrou chuť.

Zpět do obchodu