BLOG

JSME SVĚTOVÍ I LOKÁLNÍ

Jak už o nás víte a jak také napovídá název, naše zboží pochází z Maroka. Všechno to, co máme rádi, co nám tu chybí a co si myslíme, že by se vám mohlo líbit, hodit a chutnat, tak se snažíme dopravit sem, do Česka, kde bydlíme. Jsme svým způsobem rozkročeni mezi Marokem a Českou republikou. Obě země milujeme a máme zde své kořeny, rodiny a vzpomínky. Prodejem marockých výrobků se nažíme podporovat tamnější řemeslníky, družstva, rodiny a také tradice. Současně jsme se ale rozhodli podporovat i českou stranu.

NF Usmev Seniorum

V prosinci jsme započali spolupráci s Nadačním fondem Úsměv Seniorům. Jde o neziskovou organizaci, která se snaží zpříjemnit a zkvalitnit život babičkám a dědečkům v domovech. A to různými způsoby: předčítání, návštěvy, včetně návštěv s domácími mazlíčky, kteří dokážou obměkčit lidská srdce a prolomit bariéry studu. Ale i virtuální realita, která zprostředkovává pláž anebo tématické akce k Mikuláši, Vánocům, apod. Před Vánoci jsme do NF zaslali několik dárků a zavázali jsme se, že 2.5% z každé uskutečněné objednávky půjde jako finanční dar právě této organizaci. Věříme, že se nám společně podaří vykouzlit úsměv na tváři nejedné babičky či dědečka.

Vyborna Cokolada

Další, koho podporujeme je Výborná Čokoláda, a proto od nás ke každé vaší objednávce dostanete čokoládičku jako malou ochutnávku. Dostává svému jménu a je skutečně vynikající. Tajemství je, jak jinak, v ruční a láskyplné výrobě a kvalitních surovinách. Mladí maželé z Blanska se nadšeně vrhli do výroby vlastní čokolády metodou "bean to bar". Čokoláda je bio a bez cukru, takže se skládá skutečně jen z kakaových bobů, kakaového másla a sušeného mléka v mléčné variantě. Slazená je panelou - třtinovou šťávou. Skutečný životabudič bez výčitek. 

Další nápady máme v záloze, tak nás sledujte. Budeme se na vás těšit!

AMLOU – Zdravá „nutella“ z Maroka, kterou si můžete dát bez výčitek

Amlou mandlova pasta

Co je to Amlou?

Amlou, čteno amlů je mandlová pasta. Skládá se pouze ze tří zdravých ingrediencí: mandle, arganový olej a med. Někdo ji označuje jako marocká nebo berberská „nutella“, ale pravdou je, že se s ní nedá srovnávat. Amlou je mnohem mnohem lepší a hlavně zdravá oříšková pomazánka. Nejsou v ní žádné konzervanty ani barviva, cukr a další podobné šmakulády. Je to čistě přírodní delikatesa, kterou si můžete dopřávat bez výčitek.

Jak se vyrábí?

Základem jsou pražené mandle, které se rozemelou společně s arganovým olejem v mlýnku. Tradičně se používá kamenný,  kterým se otáčí ručně. Dokáže mandle opravdu dobře rozemlít a dokonale propojit s olejem a docílit tak úžasné jemnosti a vynikající chuti. Takové amlou se může označit jako „light“, není totiž slazené medem. Je alternativou pro ty, kteří upřednostňují tuto pochoutku jen s lehkou nasládlou chutí mandlí.  Klasické amlou je s medem, obvykle z květů pomerančovníků.  

Proč a jak si jej dát?

Amlou je výživné a proto je nejlepší si jej dát ke snídani. V Maroku se obvykle podává s chlebem nebo různými marockými plackami a palačinkami (baghrir, m’semmen, harša apod.). Ale fantazii a chuti se meze nekladou, takže si jej můžete přidat třeba do bílého jogurtu, na vánočku anebo si jej vychutnat samotné na lžičce. Amlou oceníte hlavně jako zdroj zdravé přírodní energie (na celé dopoledne... minimálně).  A hlavně je opravdu výborné. Kdo neochutnal, nepochopí. Kdo uchutnal, tak neodolá.

Dobrou chuť.

MAROCKÝ JÍL RASÚL – PŘÍRODNÍ PEELING

 

Rasúl (rhassoul nebo ghassoul), je sopečný jíl z oblasti Středního atlasu v Maroku. Je bohatý na železo, draslík, hořčík, křemík, sodík, pro-vitamin a stopové prvky. Používá se k přípravě jemných a čistících šamponů díky své mimořádné schopnosti absorbovat nečistoty bez podráždění pokožky. Na rozdíl od šampónů a mýdel neobsahuje žádné povrchově aktivní látky a čistí fyzickým procesem tím, že absorbuje nečistoty a maz. Zachovává tak hydrolipidický film pokožky a vlasů a nedráždí mazové žlázy. Je to čistě přírodní produkt, který je vhodný pro jakýkoliv typ pokožky, zvláště doporučovaný je pro citlivou pokožku, včetně pokožky hlavy.


VÝHODY JÍLU RASÚL

  • Čistě přírodní
  • Jemně čistí a odmašťuje vlasové vlákno a pokožku bez podráždění mazových žláz a bez napadení ochranného pláště vlasů
  • Zjemňuje pokožku a vlasy
  • Odstraňuje odumřelé kožní buňky
  • Absorbuje přebytečný maz a reguluje jeho tvorbu u mastící se pokožky
  • Jemným vlasům dodává objem
  • Stahuje póry, což je vhodné pro problémovou nebo mastnou pleť
  • Pomáhá odstraňovat lupy
  • Usnadňuje rozčesávání
  • Obnovuje pružnost pokožky

 

POUŽITÍ


NA POKOŽKU

Doporučuje se pro smíšenou, mastnou, aknózní a citlivou pokožku.

Lze jej použít jako: 

  • Čisticí maska ​​pro pleť náchylnou k akné a černým tečkám
  • Vyživovací maska ​​pro smíšenou pleť
  • Jemný peeling
  • Pravidelné čištění pleti

 

NA VLASY

Doporučuje se pro smíšené, mastné, jemné a matné vlasy a zejména pro citlivou pokožku hlavy.

 Lze jej použít jako: 

  • Šampon
  • Maska pro objem vlasů
  • Maska pro zjemnění vlasů
  • Vyživovací maska ​​pro smíšené vlasy

 

JAK RASÚLPŘIPRAVIT

K dostání bývá jako prášek, jako rozlámané kousky anebo je již v podobě pasty. Pokud máte práškovou variantu nebo kousky, je třeba jej smíchat s vodou. Vezměte 2 polévkové lžíce, přidejte trochu vody a dobře promíchejte. Přidávejte vodu tak, abyste docílili textury jogurtu (ani moc tekutá ani moc tuhá). Vhodné je míchat jíl s květovou vodou, čímž podtrhnete jeho účinky a dodáte krásnou vůni. Pokud máte pastovou variantu, netřeba nic, rovnou nanášíte.

Poté nanesete pastu na zvolené místo (obličej, vlasy, tělo). Pozor, nanášejte na čistou a vlhkou pokožku. Nejvhodnější je tělo nebo obličej umýt černým mýdlem, které odstraní odumřelé buňky a připraví pokožku na to, aby mohla přijímat všechny vitamíny a minerály z jílu. Masku nechte působit 10 až 15 minut. Nakonec opláchněte teplou vodou, ale ne příliš dlouhým a silným proudem. Nebuďte překvapeni, pokud se vám zdá, že jde jíl odstranit obtížněji.

 

V naší nabídce najdete rasúl v podobě pasty s vůní květů pomerančovníku. Tato krásná a jemná vůně dodá atmosféru vašemu očistnému rituálu a budete si je tak ještě více užívat.

 

ČERNÉ MÝDLO A JAK JEJ POUŽÍVAT

Černé mýdlo je 100% přírodní produkt. Jedná se o rostlinnou pastu tmavé barvy, vyrobenou ze směsi rostlinných olejů a drcených černých oliv macerovaných v soli. Barva se může měnit v závislosti na použitých olejích a přidaných vůních od hnědé, přes zelenou až po tmavou červenou. Po smíchání s vodou získává krémovou strukturu. Přirozeně velmi málo pění. Jeho výhodou je, že se hodí pro všechny typy pokožky - citlivou, mastnou i suchou.

Stejně jako arganový olej nebo rhassoul (čti rasůl), je součástí rituálů orientální kosmetiky v hammamu. Hammam je tradiční parní lázeň, která pomáhá z těla dostat toxiny. Teplo otevírá kožní póry, poté se nanese černé mýdlo po celém těle, včetně obličeje, až po chodidla. Nechá se působit několik minut, během kterých se v hammamu relaxuje. Poté se mýdlo opláchne vodou a nakonec krouživými pohyby promasíruje kůže peelingovou rukavicí (100% přírodní produkt, vyrobená z rostlinných vláken). Rukavice nebo houba společně s mýdlem odstraní odumřelé částečky kůže. Ta bude „jako nová“, krásně hebká a čistá.

Přinos černého mýdla:

- dělá pokožku krásnou a zářivou
- odstraňuje veškeré nečistoty a odumřelé částečky
- zjemňuje pokožku a vyživuje ji díky vitamínům, které obsahuje
- hloubkově čistí a hydratuje
- přizpůsobí se všem typům pleti


Černé mýdlo na obličej

Černé mýdlo je velmi šetrné k pokožce díky svému přírodnímu původu. Proto jej lze bez obav použít i na obličej. Nejdříve se obličej omyje vodou, ideálně teplou, aby se otevřely póry. Pak se nanese tenká vrstva mýdla. Je vhodné dobře mýdlo vmasírovat do oblastí se záhyby, tedy kolem nosu a brady. Naopak je třeba se vyhnout okolí očí a úst.  Poté se obličej promasíruje a otře pomocí houbičky nebo peelingové rukavice.  Nakonec se černé mýdlo důkladně opláchne studenou vodou, aby se obnovila vitalita pokožky.


Hydratace po ošetření černým mýdlem

Po omytí černým mýdlem je potřeba dbát na hydrataci, obličeje i těla. Při použití černého mýdla se z pokožky odstraní toxiny a šupinky staré kůže. Může tak přijmout veškerou potřebnou hydrataci. Velmi vhodný je arganový olej, který se stejně jako černé mýdlo hodí pro všechny typy pleti. Po této proceduře budete mít pokožku jako vyměněnou, jako novorozené miminko. Hladkou, jemnou a přitom pružnou a pevnou.

 

V naší nabídce najdete všechny zmíněné produkty – černé mýdlo s arganovým olejem a vůní eukalyptu nebo růže, arganový olej i rasúl. Stačí si jen vybrat. Pokud byste chtěli poradit, neváhejte se na nás obrátit. Rádi zodpovíme Vaše otázky.

ARGANOVÝ OLEJ – MAROCKÉ ZLATO

Arganový olej bývá přezdíván jako „tekuté zlato” pro své výjimečné vlatnosti, ať už jej používáte jako kosmetický olej anebo jako potravinu.

Vyrábí se lisováním ořechů Arganie trnité, což je strom, který se přirozeně vyskytuje pouze v Maroku. Jak napovídá název, má ostnaté větve, ale poznáte jej i tak, že na něj s radostí lozí kozy a okusují listy. Plodem arganie jsou oříšky, které jsou obvykle dva až tři ve skořápce. Jejich lisováním za studena vzniká ten nejkvalitnější kosmetický olej. Pražením oříšků a jejich lisováním pak potravinový olej krásně zlatavé barvy. Ale nejen barva stojí za jeho přezdívkou. K výrobě jen jednoho litru, je třeba plodů ze sedmi stromů, přičemž jeden trom urodí šest až osm kilogramů, takže celkem to může být až 56 kilo. Jedná se tedy o vzácný olej, navíc s vynikajícími účinky.

ARGAN V KOSMETICE

Olej je bohatý na antioxdanty, vitamín E a omega 6 a 9 mastné kyseliny, proto má bohaté hydratační vlastnosti. Je velmi výživný a pomáhá v boji proti známkám stárnutí kůže. Regeneruje pokožku a obnovuje její pružnost a pevnost. Pomáhá také v boji proti vnějším podmínkám, jako je vítr a slunce, což je důvod, proč jej po staletí používají i berberské ženy. Používá se denně, nejlépe večer.

Pozitivní účinky byly zjištěny i při kožních onemocněních jako ekzém a akné nebo na popraskanou kůži a jizvy, i ty po akné a strie. Je to právě vysoký obsah omega 6 mastné kyseliny, která pomáhá zklidňovat popáleniny a zmírňuje podráždění kůže. Proto je ideální pro péči o velmi suchou pokožku.

Arganový olej je stejně prospěšný i pro vlasy. Aplikuje se jako maska na noc, ale je možné jej přidat i do vašeho šamponu. Vyživuje vlasy do hloubky a zjemňuje je, proto se dobře hodí pro poškozené vlasy. Pomáhá také při péči o nehty (křehké, měkké, lámající a třepící se). Budete-li je pravidelně ošetřovat v arganové lázni (ponořit do misky s arganovým olejem a kapkou citronové šťávy na 15 minut), vyhnete se těmto problémům.

ARGAN V KUCHYNI

Potravinářský argan má typickou vůni a jemnou mandlovo-lískovo-oříškovou chuť. Může se jíst s pečivem nebo při přípravě typických pokrmů, jako je amalou (čti amlů), pomazánka na bázi medu a mandlí, taková marocká nutela. Nesmí se však zahřívat na příliš vysokou teplotu, ztratil by velkou část svých vlastností. Aby bylo možné těžit ze všech jeho výhod, je lepší jej konzumovat za syrova.

 
NÁKUP ARGANOVÉHO OLEJE

Jelikož se jedná o velmi ceněný olej, je třeba si dávat pozor na různé podvodníky a nakupovat u osvědčených prodejců. Vyhnete se tak ředěným a nekvalitním olejům. Kosmetický olej má mít světlou „citronově“ žlutou barvu, je průhledný s jemnou vůní. Potravinářský olej má naopak barvu tmavší, až do zlata. Nesmí ale být příliš tmavá, což by značilo, že byla jádra pražená moc, což snížuje kvalitu oleje.

Veškeré kosmetické produkty v naší nabídce jsou vysoce kvalitní, BIO a certifikované. Pro Evropu je to EcoCert, pro zámoří USDA organic. Pokud máte dotazy, potřebujete poradit anebo vám v naší nabídce něco chybí, neváhejte se na nás obrátit. Napište nám na contact@marokanz.cz. Rádi Vám poradíme nebo pomůžeme.

BERBERSKÉ KOBERCE A JEJICH TAJEMSTVÍ

Tak jako má každý kraj u nás svůj vlastní kroj a tradice, tak i v Maroku mají jednotlivé regiony své typické oblečení, ale i koberce. Tkaní koberců je tradicí, které dominují ženy a předávají si ji z generace na generaci. Každá rodina či kmen/komunita má své postupy, vzory a „výrobní tajemství“. Jednotlivé koberce jsou proto jedinečné a svým způsobem vypráví historii a příběhy těch, kdo je vyrobili. Je to takový jejich podpis a znalci dokáží podle konkrétního koberce určit kde a kdy byl vyroben.

 

Koberce, které najdete u nás, pocházejí z pohoří Středního Atlasu, blíže je to region města Khénifra [Chenyfra]. Tato oblast je známá hlavně zemědělstvím a chovem dobytka, zejména pak ovcí. Tkaní koberců je tak přirozenou součástí tradičního života, jelikož zpracovává ovčí vlnu a přispívá tak do rodinného rozpočtu. Výroba koberce trvá několik týdnů až měsíců podle jeho velikosti. Pro tento kraj je typická červená barva, geometrické vzory a drobné kovové flitry. Jednotlivé obrazce mají svůj význam a vychází z berberské kultury, rituálů a víry. Obvykle se koberce tkaly u příležitosti svatby a slouží nejen jako dekorace, ale i investice. Některé rodiny tak mají doma v kobercích celé jmění. 

 

A co vy? Chcete si ozvlášnit domov a přitom investovat své peníze do skutečně autentického a originálního koberce? Podívejte se do naší nabídky. A pokud Vám nesedí rozměr anebo byste rádi jinou barvu, dejte nám vědět. Porozhlédneme se a určitě najdeme něco, co bude odpovídat Vašim představám.

 

Utkáno s láskou v Maroku.

 

 

MAROCKÁ ŘEMESLA A TRADICE

Artisanat-marocain

 

Maroko je zemí s několika staletí přetrvávající tradicí řemeslné výroby, která je živá dodnes. V historických městech, jejichž nejznámějšími představiteli jsou Fés a Marrákeš, se můžete s touto tradicí setkat osobně a přesvědčit se o její jedinečnosti. Když zavítáte do starého města (medíny), ocitnete se najednou v jiném světě. Budete se ztrácet ve spleti úzkých uliček a proplétat mezi řemeslníky, zákazníky, turisty, motorkami, ale i oslíky naloženými nákladem. Atmosféra jako z pohádek tisíce a jedné noci. V jednotlivých obchůdcích se často nachází i samotná dílna, a tak se můžete na vlastní oči podívat jak daný výrobek vzniká a přesvědčit se o zručnosti a obětavosti řemeslníků, kteří své práci zasvětili život. Maročané jsou také pověstní svou pohostinností a během toulek po nákupech Vás pozvání na tradiční marocký mátový čaj potká určitě více než jednou. Nezbývá než se posadit, vychutnat si sladký nápoj a užívat si ono omamné prostředí a jedinečné okamžiky.

Ačkoliv se atmosféra marocké medíny či tržnice nedá dost dobře přenést na internet a do prostředí eshopu, alespoň se o to pokusíme skrze naši nabídku. Výrobky, které v ní najdete totiž byly vyrobeny právě v oněch dílnách ve změti uliček, lidí a různých vozíků. Byly vyrobeny ručně a s láskou. Proto je každý kousek originál, který budete mít jen vy.

Naším cílem je nabídnout Vám kvalitní zboží, které má za sebou historii, tradici a má svůj vlastní příběh.  

Z Maroka s láskou.

 

 

7 položek celkem
Zpět do obchodu