Amlou - Mandlová pomazánka s arganovým olejem a medem
Amlou (čteno amlů) je nepopsatelné. Jak jej jednou ochutnáte, nemůžete přestat a nadobro mu propadnete. A co to vlastně je? Dalo by se říct taková "marocká nutella"... ale ve skutečnosti je asi 1000x lepší a navíc jsou v něm jen samé dobré věci (narozdíl od nutelly). Základem jsou mandle rozemleté s arganovým olejem. A aby bylo ještě lepší, přidává se i med. Takže tři zdravé ingredience a nic víc. Žádné konzervanty, barviva, cukr a nic podobného. Můžete si jej dát ráno na snídani s pečivem, do jogurtu anebo jen tak na lžičku.
Mňam. Vyzkoušejte a nechte si chutnat !
Kategorie: | Delikatesy z Maroka |
---|
Co je to Amlou?
Amlou, čteno amlů je mandlová pasta. Skládá se pouze ze tří zdravých ingrediencí: mandle, arganový olej a med. Někdo ji označuje jako marocká nebo berberská „nutella“, ale pravdou je, že se s ní nedá srovnávat. Amlou je mnohem mnohem lepší a hlavně zdravá oříšková pomazánka. Nejsou v ní žádné konzervanty ani barviva, cukr a další podobné šmakulády. Je to čistě přírodní delikatesa, kterou si můžete dopřávat bez výčitek.
Má navíc spoustu zdravotních benfitů:
- Působí proti stárnutí - pravidelná konzumace přispívá k dobrému zdraví a dlouhověkosti:
- Snižování špatného cholesterolu
- Posiluje imunitní systém těla
- Pomáhá při trávení
- Chrání před kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou
- Poskytuje potřebnou energii a sílu pro celý den
- Obsahuje zdravé nenasycené tuky – to nejlepší pro mozek
- Bez přidaného cukru - to znamená, že si Amlou můžeš dopřávat bez výčitek
- Zdroj vysoce kvalitních bílkovin – Amlou je ideální ke snídani anebo jako svačina mezi jídly. Můžeš si například dát pár Medjool datlí s Amlou a získáš tak perfektního společníka při tréninku, který zvýší Tvůj výkon a pomůže Ti se zotavení svalů.
Jak se vyrábí?
Základem jsou pražené mandle, které se rozemelou společně s arganovým olejem v mlýnku. Tradičně se používá kamenný, kterým se otáčí ručně. Dokáže mandle opravdu dobře rozemlít a dokonale propojit s olejem a docílit tak úžasné jemnosti a vynikající chuti. Takové amlou se může označit jako „light“, není totiž slazené medem. Je alternativou pro ty, kteří upřednostňují tuto pochoutku jen s lehkou nasládlou chutí mandlí. Klasické amlou je s medem, obvykle z květů pomerančovníků.
Proč a jak jej jíst?
Amlou je výživné a proto je nejlepší si jej dát k snídani. V Maroku se obvykle podává s chlebem nebo různými marockými plackami a palačinkami (baghrir, m’semmen, harša apod.). Ale fantazii a chuti se meze nekladou, takže si jej můžete přidat třeba do bílého jogurtu, na vánočku anebo si jej vychutnat samotné na lžičce. Amlou oceníte hlavně jako zdroj zdravé přírodní energie (na celé dopoledne... minimálně). A hlavně je opravdu výborné. Kdo neochutnal, nepochopí. Kdo uchutnal, tak neodolá.
Dobrou chuť.
Složení: Mandle, arganový olej, květový med
Obsah: 200g/512g
Země původu: Maroko
Expirace: 03/2024
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.