BERBERSKÉ KOBERCE A JEJICH TAJEMSTVÍ

Tak jako má každý kraj u nás svůj vlastní kroj a tradice, tak i v Maroku mají jednotlivé regiony své typické oblečení, ale i koberce. Tkaní koberců je tradicí, které dominují ženy a předávají si ji z generace na generaci. Každá rodina či kmen/komunita má své postupy, vzory a „výrobní tajemství“. Jednotlivé koberce jsou proto jedinečné a svým způsobem vypráví historii a příběhy těch, kdo je vyrobili. Je to takový jejich podpis a znalci dokáží podle konkrétního koberce určit kde a kdy byl vyroben.

 

Koberce, které najdete u nás, pocházejí z pohoří Středního Atlasu, blíže je to region města Khénifra [Chenyfra]. Tato oblast je známá hlavně zemědělstvím a chovem dobytka, zejména pak ovcí. Tkaní koberců je tak přirozenou součástí tradičního života, jelikož zpracovává ovčí vlnu a přispívá tak do rodinného rozpočtu. Výroba koberce trvá několik týdnů až měsíců podle jeho velikosti. Pro tento kraj je typická červená barva, geometrické vzory a drobné kovové flitry. Jednotlivé obrazce mají svůj význam a vychází z berberské kultury, rituálů a víry. Obvykle se koberce tkaly u příležitosti svatby a slouží nejen jako dekorace, ale i investice. Některé rodiny tak mají doma v kobercích celé jmění. 

 

A co vy? Chcete si ozvlášnit domov a přitom investovat své peníze do skutečně autentického a originálního koberce? Podívejte se do naší nabídky. A pokud Vám nesedí rozměr anebo byste rádi jinou barvu, dejte nám vědět. Porozhlédneme se a určitě najdeme něco, co bude odpovídat Vašim představám.

 

Utkáno s láskou v Maroku.

 

 

Zpět do obchodu