ARGANOVÝ OLEJ – MAROCKÉ ZLATO

Arganový olej bývá přezdíván jako „tekuté zlato” pro své výjimečné vlatnosti, ať už jej používáte jako kosmetický olej anebo jako potravinu.

Vyrábí se lisováním ořechů Arganie trnité, což je strom, který se přirozeně vyskytuje pouze v Maroku. Jak napovídá název, má ostnaté větve, ale poznáte jej i tak, že na něj s radostí lozí kozy a okusují listy. Plodem arganie jsou oříšky, které jsou obvykle dva až tři ve skořápce. Jejich lisováním za studena vzniká ten nejkvalitnější kosmetický olej. Pražením oříšků a jejich lisováním pak potravinový olej krásně zlatavé barvy. Ale nejen barva stojí za jeho přezdívkou. K výrobě jen jednoho litru, je třeba plodů ze sedmi stromů, přičemž jeden trom urodí šest až osm kilogramů, takže celkem to může být až 56 kilo. Jedná se tedy o vzácný olej, navíc s vynikajícími účinky.

ARGAN V KOSMETICE

Olej je bohatý na antioxdanty, vitamín E a omega 6 a 9 mastné kyseliny, proto má bohaté hydratační vlastnosti. Je velmi výživný a pomáhá v boji proti známkám stárnutí kůže. Regeneruje pokožku a obnovuje její pružnost a pevnost. Pomáhá také v boji proti vnějším podmínkám, jako je vítr a slunce, což je důvod, proč jej po staletí používají i berberské ženy. Používá se denně, nejlépe večer.

Pozitivní účinky byly zjištěny i při kožních onemocněních jako ekzém a akné nebo na popraskanou kůži a jizvy, i ty po akné a strie. Je to právě vysoký obsah omega 6 mastné kyseliny, která pomáhá zklidňovat popáleniny a zmírňuje podráždění kůže. Proto je ideální pro péči o velmi suchou pokožku.

Arganový olej je stejně prospěšný i pro vlasy. Aplikuje se jako maska na noc, ale je možné jej přidat i do vašeho šamponu. Vyživuje vlasy do hloubky a zjemňuje je, proto se dobře hodí pro poškozené vlasy. Pomáhá také při péči o nehty (křehké, měkké, lámající a třepící se). Budete-li je pravidelně ošetřovat v arganové lázni (ponořit do misky s arganovým olejem a kapkou citronové šťávy na 15 minut), vyhnete se těmto problémům.

ARGAN V KUCHYNI

Potravinářský argan má typickou vůni a jemnou mandlovo-lískovo-oříškovou chuť. Může se jíst s pečivem nebo při přípravě typických pokrmů, jako je amalou (čti amlů), pomazánka na bázi medu a mandlí, taková marocká nutela. Nesmí se však zahřívat na příliš vysokou teplotu, ztratil by velkou část svých vlastností. Aby bylo možné těžit ze všech jeho výhod, je lepší jej konzumovat za syrova.

 
NÁKUP ARGANOVÉHO OLEJE

Jelikož se jedná o velmi ceněný olej, je třeba si dávat pozor na různé podvodníky a nakupovat u osvědčených prodejců. Vyhnete se tak ředěným a nekvalitním olejům. Kosmetický olej má mít světlou „citronově“ žlutou barvu, je průhledný s jemnou vůní. Potravinářský olej má naopak barvu tmavší, až do zlata. Nesmí ale být příliš tmavá, což by značilo, že byla jádra pražená moc, což snížuje kvalitu oleje.

Veškeré kosmetické produkty v naší nabídce jsou vysoce kvalitní, BIO a certifikované. Pro Evropu je to EcoCert, pro zámoří USDA organic. Pokud máte dotazy, potřebujete poradit anebo vám v naší nabídce něco chybí, neváhejte se na nás obrátit. Napište nám na contact@marokanz.cz. Rádi Vám poradíme nebo pomůžeme.

Zpět do obchodu